Veelgestelde vragen

 • Wat is diabetes type 1?

  Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de pancreas niet meer voldoende insuline kan produceren om het suikergehalte in het bloed te regelen. Dit betekent dat de cellen van de pancreas die insuline aanmaken, worden vernietigd door het zelfverdedigingssysteem van het lichaam (het immuunsysteem). De pancreas produceert dus geen insuline meer of onvoldoende insuline.

  Wat is diabetes 1?

 • Wat is diabetes type 2?

  Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes. In België lijden meer dan 500.000 mensen eraan. Het probleem is dat de ziekte vaak niet wordt opgemerkt. Bij dit type van diabetes maakt de pancreas aanvankelijk insuline aan, maar wordt deze slecht gebruikt door het lichaam zodat de suiker (glucose) niet goed door de cellen wordt opgenomen. Men zegt daarom dat mensen met diabetes type 2 "insulineresistent" zijn. Verder wordt bij diabetes type 2 ook niet meer genoeg insuline aangemaakt, een proces dat “insuline deficiëntie” heet.

  Wat is Diabetes 2

 • Hoe weet u of u diabetes heeft?

  Uw glycemie wordt gemeten wanneer u nuchter bent. De glycemie of bloedsuikerspiegel is de concentratie suiker (glucose) in het bloed. Als uw nuchtere glycemie op 2 verschillende momenten gelijk aan of hoger is dan 126 mg/dL bloed, hebt u te veel suiker (glucose) in uw bloed. Dat betekent dat u aan diabetes mellitus (suikerziekte) lijdt.

  Hoe weet u of u diabetes heeft?

 • Wat zijn de klachten?

  De symptomen die bij diabetes type 1 en type 2 voorkomen, zijn in grote lijnen dezelfde. Bij diabetes type 1 treden de klachten plots op, zijn uitgesproken en makkelijk te herkennen zoals extreem veel drinken en plassen, droge mond, jeuk, wazig zicht, verstopping, slecht genezende wonden, chronische vermoeidheid en aanzienlijk gewichtsverlies ondanks behoud van de eetlust.

  Bij diabetes type 2 treden de klachten zeer geleidelijk op en zijn ze aanvankelijk weinig duidelijk. De diagnose wordt vaak toevallig ontdekt bij een bloedafname voor iets anders. Soms wordt de diagnose pas gesteld op het ogenblik dat er reeds complicaties aanwezig zijn.

  Wat zijn de klachten?

 • Is diabetes erfelijk?

  Erfelijkheid speelt bij diabetes een kleinere of grotere rol, afhankelijk van het soort diabetes. Het soort diabetes waarbij erfelijkheid de grootste rol speelt, is diabetes type 2. Je erft overigens niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te kunnen krijgen. Dus als diabetes type 2 in de familie voorkomt, heb je een grotere kans om het ook te krijgen. Bij diabetes type 1 speelt erfelijkheid een veel kleinere rol. Van de honderd kinderen die een ouder hebben met diabetes type 1, krijgen zo'n drie kinderen het zelf ook. En als dat gebeurt, is het niet alleen door erfelijke factoren. Ook als diabetes type 1 niet in de familie voorkomt, kun je het krijgen.

  Is diabetes erfelijk?

 • Is diabetes te genezen?

  Diabetes heb je voor het leven en kan niet genezen worden. Toch kun je dankzij behandelingen en medicijnen de ziekte onderdrukken en een normaal leven blijven leiden.

  Is diabetes te genezen?

 • Wat is zwangerschapsdiabetes?

  Bij zwangerschapsdiabetes stijgt de bloedsuiker gedurende de tweede helft van de zwangerschap. De cellen die insuline produceren in de pancreas kunnen de toegenomen vraag naar insuline niet volgen. Daardoor kunnen de weefsels de suiker vanuit het bloed niet meer vlot opnemen en stapelt de suiker zich sneller op in het bloed. Meestal wordt de bloedsuikerwaarde kort na de bevalling terug normaal. Risicofactoren zoals overgewicht, leeftijd en erfelijkheid spelen een rol bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes. Niettemin is de exacte oorzaak nog niet duidelijk. Een goede opvolging tijdens, maar ook na de zwangerschap is belangrijk. Het staat immers vast dat zwangerschapsdiabetes het risico op het later ontwikkelen van diabetes type 2 verhoogt.

  Wat is zwangerschapsdiabetes?

 • Mag je sporten als je diabetes hebt?

  Mensen die aan diabetes lijden, kunnen allerlei sporten beoefenen. De meest aanbevolen activiteiten zijn de uithoudingssporten (fietsen, zwemmen, wandelen enz.), gevolgd door teamsporten en turnen. Motorsporten, gewelddadige sporten en sporten die u alleen beoefent, zijn echter geen goed idee (alpinisme, worstelen, catch, squash enz.). Als u erg zwaarlijvig bent, begint u best met zogeheten "gedragen" sporten, zoals zwemmen of fietsen, die de gewrichten minder belasten. Vraag best uw behandelende arts om raad.

  Mag je sporten als je diabetes hebt?

 • Waarom is roken bij diabetes zo slecht?

  Roken is slecht voor je gezondheid, dat geldt voor iedereen! Naast dat het roken van tabak de slijmvliezen in je luchtwegen beschadigt en kankerverwekkend is, verhoogt roken het risico op hart- en vaatziekten. Als je diabetes hebt is het risico op hart- en vaatziekten door de ziekte zelf al verhoogd, als je hierbij ook nog gaat roken wordt dit risico nog verder verhoogd.

  Waarom is roken bij diabetes zo slecht?

 • Wat zijn de symptomen van een hypo?

  De belangrijkste signalen van hypoglycemie zijn:

  • Een plots hongergevoel, een abrupte vermoeidheid, transpireren, een gevoel van kou.
  • Gezichtsstoornissen (wazig, dubbel zicht), duizeligheid, hoofdpijn, rillingen.
  • Zenuwachtigheid, angst, zelfs een bizar of agressief gedrag.
  • Een min of meer ernstig gevoel van onpasselijkheid: wazigheid, moeite hebben om te praten, een gevoel van dronkenschap, slaperigheid. Soms, bij ernstige hypoglycemie, kan men zelfs het bewustzijn verliezen en in een hypoglycemisch coma vallen.

  Wat zijn de symptomen van een hypo?

 • Wat moet je doen bij een hypo?

  Wanneer u voelt dat u een hypoglycemie heeft, reageer dan onmiddellijk:

  • Stop met wat u aan het doen bent.
  • Controleer uw bloedsuiker.
  • Neem ongeveer 15 gram snelwerkende suikers in onder de vorm van:
  • 3/4 glas (150 ml) frisdrank (geen light) of fruitsap
  • 4 à 5 druivensuikers (bvb. Dextro energy)
  • 1 soeplepel honing. Als de symptomen na 10 minuten nog steeds niet verdwenen zijn, controleer de bloedsuikerspiegel opnieuw en indien deze nog te laag is, neem een tweede portie snelwerkende suikers in. Neem alleen een tweede hoeveelheid als de symptomen echt niet overgaan. Krijg je tussen twee maaltijden in een hypo, of ’s nachts, dan volstaat de behandeling met snelwerkende suikers niet. Het is dan beter ook een kleine snack te nemen, zoals een boterham, een stuk fruit of een vezelrijke koek.

  Wat moet je doen bij een hypo?

  Te lage bloedsuiker?

 • Wat is HbA1c?

  Het HbA1c is de weergave van de gemiddelde glycemie (bloedsuikerspiegel) van de 3 maanden voorafgaand aan de analyse in het laboratorium. Het is het percentage gesuikerd (geglycosyleerd) hemoglobine in het bloed.

  Wat is HbA1c?

 • Wat is insuline en wat doet het?

  Insuline is een natuurlijk hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt door een groep van gespecialiseerde cellen genaamd “bèta-cellen”. Wanneer glucose in uw bloed terechtkomt, produceert de alvleesklier de benodigde hoeveelheid insuline om glucose vanuit het bloed in cellen te krijgen. Glucose is de energiebron die uw lichaam nodig heeft om alles te kunnen doen: werken, denken, lichamelijke oefeningen uitvoeren en genezen. Insuline is de sleutel waarmee glucose de cel binnen kan komen om energie te leveren.

  Wat is insuline en wat doet het?

 • Hoe wordt bloedsuiker gemeten?

  U prikt met een prikpen in uw vingertop en brengt een druppeltje bloed aan op een teststrip. Daarna kunt u op een glucosemeter uw bloedsuikerspiegel aflezen 1. Tegenwoordig bestaan er ook methoden om de bloedsuiker te meten zonder routinematig vingerprikken. Zo zijn er speciale systemen die werken met behulp van een sensor en bijbehorende scanner. De sensor kunt u zelf aanbrengen op de achterkant van uw bovenarm. Vervolgens worden uw glucosewaarden automatisch gemeten. Om de glucosewaarden op te vragen scant u de sensor met het scanapparaat 2.

  Hoe wordt bloedsuiker gemeten?

 • Wat kunnen de gevolgen zijn van diabetes?

  Minstens de helft van de mensen met diabetes krijgt vroeg of laat te maken met bijkomende lichamelijke gevolgen, complicaties. De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Deze ontstaan vooral als je jarenlang een hoge bloedsuiker hebt. Verder zijn hoge bloeddruk en te veel ongezonde vetten in het bloed slecht voor je organen, weefsels, bloedvaten en zenuwen.

  Wat kunnen de gevolgen zijn van diabetes?

 • Waarom is bewegen belangrijk?

  Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor iedereen en is nog beter voor mensen met diabetes. Waarom? Omdat ze de gevoeligheid voor insuline en het goede gebruik van suiker en vetten door het lichaam verbetert. Op die manier draagt ze bij tot een betere beheersing van de glycemie.

  Waarom is bewegen belangrijk?

 • Waarom is gezonde voeding zo belangrijk?

  Bij diabetes type 2 is het vooral belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Bij overgewicht reageert het lichaam minder goed op insuline. Suikers blijven dan te veel in het bloed zitten. Een paar kilo’s minder maken vaak al een groot verschil. Gezond eten en regelmatig bewegen, helpen om op gewicht te blijven. Mensen met diabetes type 1 spuiten altijd zelf insuline en daarvoor moeten ze bijvoorbeeld rekening houden met wat en hoeveel ze eten. Het gaat hier voor een groot deel om hoeveel bloedsuiker er in het bloed zit. En eten heeft daar veel invloed op. Gezonde voeding is dus voor iedereen met diabetes van belang.

  Waarom is gezonde voeding zo belangrijk?

Diabetes24 app

 • Volg de geschiedenis van uw bloedglucosemetingen en deel ze eventueel met uw arts.
 • Stel herinneringen in voor uw injectiemomenten of inname van uw pillen.
 • Stel uw maaltijd samen volgens uw interesse en volg op eenvoudige wijze uw inname van koolhydraten gedurende de dag.

beschikbaar voor

Apple storeGoogle PlayLees meer
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door uw bezoek op deze website voort te zetten, stemt u in met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie over de cookies kan u onze cookies en privacy policy hier raadplegen. Lees meer.