Wat is Diabetes

Er bestaan twee vormen van diabetes, afhankelijk van de oorzaak en de origine van de overvloedige suiker in uw bloed.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de pancreas niet meer voldoende insuline kan produceren om het suikergehalte in het bloed te regelen.

Wat betekent dit?

De cellen van de pancreas die insuline aanmaken, worden vernietigd door het zelfverdedigingssysteem van het lichaam (het immuunsysteem). De pancreas produceert dus geen insuline meer of onvoldoende insuline.

Diabetes type 2

Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes. In België lijden meer dan 500.000 mensen eraan. Het probleem is dat de ziekte vaak niet wordt opgemerkt.

Diabetes type 2 wordt ook wel « ouderdomsdiabetes » genoemd, omdat hij meestal op volwassen leeftijd verschijnt bij mensen met obesitas of overgewicht. Bij dit type van diabetes maakt de pancreas aanvankelijk insuline aan, maar wordt deze slecht gebruikt door het lichaam, zodat de suiker (glucose) niet goed door de cellen wordt opgenomen. Men zegt daarom dat diabetici type 2 "insulineresistent" zijn. Verder wordt bij diabetes type 2 ook niet meer genoeg insuline aangemaakt, een proces dat ‘insuline deficiëntie’ heet. 1

Wat zijn de belangrijkste factoren die het ontstaan van dit type diabetes in de hand werken?

  • De familiale voorgeschiedenis
  • Zwaarlijvigheid en meer bepaald zwaarlijvigheid ter hoogte van de buik
  • Een zittend leven
  • De leeftijd
  • De eetgewoonten
  • Dyslipidemie, hypertensie 
  • Roken1

Hoe weet u of u aan diabetes lijdt

Uw glycemie wordt gemeten wanneer u nuchter bent. De glycemie of bloedsuikerspiegel is de concentratie suiker (glucose) in het bloed. Als uw nuchtere glycemie op 2 verschillende momenten hoger is dan 126 mg/dL bloed, hebt u te veel suiker (glucose) in uw bloed. Dat betekent dat u aan diabetes mellitus (suikerziekte) lijdt.

Referenties