Diabetes en contraceptie

In principe mag u de meeste contraceptiemethoden gebruiken. Neem echter wel bepaalde voorzorgen en let op de tegenindicaties: ze verschillen van de ene methode tot de andere. Welke contraceptie kiest u? Dat hangt van een heleboel factoren af, zoals uw leeftijd, het type diabetes en zijn ouderdom, uw medische voorgeschiedenis, eventuele zwangerschappen… en ook van uw voorkeur! Aarzel niet om er met uw arts over te praten. Contraceptiemethoden:

Lokale contraceptie (condoom, diafragma, spermadodende producten).

Voorbehoedsmiddelen zijn de enige effectieve manier om u tegen seksueel overdraagbare ziekten te beschermen.

Orale contraceptie

Als u de pil met minidosis gebruikt, zal de arts u vragen om uw glykemie en uw triglyceriden regelmatig te controleren. Anticonceptiepillen verschillen in samenstelling en dosering.

De oestroprogestatieve pil met minidosis: Ze bevat een combinatie van een heel kleine hoeveelheid oestrogenen met progestatieven.

  • In het geval van diabetes type 1: Uw arts kan u deze pil voorschrijven als u een diabetes type 1 hebt zonder verwikkelingen (zoals hypertensie, een voorgeschiedenis van flebitis, gevorderde nier- of oogcomplicaties). Ze is niet aangewezen als u rookt en ouder bent dan 35 jaar, omdat oestrogeen een risico op trombose inhoudt. U kunt ze dus voorgeschreven krijgen als u jong bent, met insuline wordt behandeld en de diabetes goed onder controle hebt, geen last hebt van verwikkelingen en geen verhoogd risico op trombose hebt. De arts zal een pil met lage dosis kiezen.
  • In het geval van diabetes type 2: U mag deze pil niet gebruiken als u een diabetes type 2 hebt, want in dit geval komen bovenop de cardiovasculaire risico’s van dit type pil ook nog eens de gevolgen voor uw metabolisme.

De progestatieve pil met microdosis: Als de oestroprogestatieve pil met minidosis niet aangewezen is, kan de arts u een progestatieve pil met microdosis voorschrijven. Ze bevat een lage dosis progestatieven, wat in uw geval beter kan zijn. De effectiviteit van deze progestatieve pil met microdosis hangt echter af van een regelmatige inname en een goede naleving.

Het spiraaltje

Het is een mogelijkheid voor vrouwen die al een zwangerschap achter de rug hebben. Deze methode is effectief en wordt goed verdragen. Ze heeft geen invloed op het evenwicht van de glykemie.