Sexuele klachten

Praat met uw partner over uw angsten, uw emoties, uw gevoelens. Als u dat wenst, kunt u ze ook met uw dokter en met het medische team bespreken. Diabetespatiënten kunnen seksuele klachten hebben, maar ze zijn nooit systematisch of definitief. Een goede, duurzame stabilisatie van de diabetes voorkomt deze problemen.

Seksualiteit en de man

Erectiestoornissen zijn het meest voorkomende probleem. Ze kunnen het gevolg zijn van een combinatie van verwikkelingen (aantasting van de bloedvaten en zenuwen), verergerd door psychologische factoren. De preventie van deze moeilijkheden veronderstelt een goed glykemisch evenwicht. Het is aangetoond dat de ernst van de erectiestoornissen samengaat met hoge concentraties HbA1c. Uw arts kan u helpen om een oplossing te vinden. Hij kan bijvoorbeeld medicatie voorschrijven die de erectiefunctie herstelt, of niet-invasieve oplossingen. Deze medicijnen mogen alleen tijdelijk en onder bepaalde voorwaarden gebruikt worden. Aarzel niet om een gespecialiseerde arts te raadplegen.

Seksualiteit en de vrouw

Het is mogelijk dat het genot afneemt. Het seksuele verlangen blijft intact maar de gevoeligheid tijdens het orgasme vermindert. Aarzel niet om er met uw partner en/of arts over te praten! De seksuele problemen van vrouwen met diabetes krijgen meestal minder aandacht. Vrouwen kunnen last hebben van pijn tijdens de geslachtsbetrekkingen. De pijn kan verband houden met droogheid van de vagina (wegens problemen met de bloedvaten) of met een genitale infectie. Aarzel in dat geval niet om raad te vragen aan uw gynaecoloog. Vrouwen met verwikkelingen bij hun diabetes melden meer seksuele problemen dan vrouwen met diabetes zonder verwikkelingen.