Diabetes en uw familiegewoonten en tradities

Diabetes en uw familiegewoonten en tradities

Familiale gewoonten en tradities hebben een grote invloed op onze manier van eten en op wat wij denken dat goed voor ons is. In de voedingsrubriek vindt u enkele tips om evenwichtig te eten, aangepast aan uw gewoonten, uw cultuur en uw persoonlijke levensstijl.

De medische teams en de verenigingen kunnen u helpen om uw ziekte beter te leren kennen en er zo goed mogelijk mee te leven. Vertel over uw twijfels, uw bedenkingen…

Vasten

Een diabetespatiënt die met medicijnen wordt behandeld en die vast, loopt gevaar op een hypoglykemische coma.

  • Als u uitsluitend tabletten neemt, is vasten mogelijk. Maar dan wel op voorwaarde dat u extra voorzichtig bent met wat u na het vasten eet. U moet het altijd vooraf met uw arts bespreken, zodat u kunt beslissen wanneer en hoe u de tabletten neemt.
  • Als u met insuline wordt behandeld, moet u koste wat kost met uw arts praten voor u begint te vasten, om het even hoe lang of op welke manier u vast. Vasten is meestal erg storend voor het evenwicht van de glykemie van diabetespatiënten. Als uw diabetes niet goed gestabiliseerd is, bestaat de kans dat de arts u het vasten zal ontraden. Als u samen met uw gezin en vrienden wilt vasten, moet u daar vooraf met uw behandelende arts over praten.

Bijzonder geval : de Ramadan

De Ramadan-periode heeft een invloed op het evenwicht van de glykemie van diabetespatiënten. Als uw diabetes niet goed gestabiliseerd is, vast u beter niet. Die verstoring van het evenwicht heeft verscheidene oorzaken:

  • De maaltijden die tussen zonsondergang en zonsopgang worden gegeten zijn dikwijls erg rijk (meer suiker, meer vetten, grotere hoeveelheden). Dat vergroot het gevaar op een hogere glykemie tijdens de nacht en 's ochtends bij het ontwaken.
  • Omgekeerd kunt u overdag hypoglykemie krijgen.

Bedevaarten

Het is mogelijk dat uw glykemie na de bedevaart beter is, omdat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft. Tijdens de bedevaart moet u op uw glykemie letten, zorgen dat u regelmatig eet en drinkt, en uw behandeling volgen. Let ook op uw voeten, want u zult waarschijnlijk veel stappen! Afhankelijk van de behandeling die u volgt, moet u hoe dan ook uw arts raadplegen voor u op bedevaart vertrekt.