De verzorging van tanden

De verzorging van tanden

Wat zijn de belangrijkste tandproblemen die diabetes kan veroorzaken?

Cariës

Diabetespatiënten lopen een groter gevaar op cariës. Waarom? Omdat een hoge glykemie in de omgeving van het tandvlees de bacteriën meer weerstand geeft. De bacteriën kunnen dan beter overleven en het tandglazuur beschadigen. Bovendien produceren diabetespatiënten minder speeksel, zodat ze een min of meer droge mond hebben. Dat bevordert de ontwikkeling van tandplak en tast de verdediging tegen bacteriën aan.

Gingivitis

Gingivitis is een lichte ontsteking. Ze is omkeerbaar en kan dus genezen en voorkomen worden. Ze wordt veroorzaakt door tandplak. Men heeft vastgesteld dat mensen met diabetes vaker last hebben van gingivitis. Het risico hangt echter af van de kwaliteit en de frequentie van de controle van uw glykemie. Een slecht beheerste en gecontroleerde diabetes werkt gingivitis in de hand. Maar een goed gestabiliseerde diabetes leidt niet automatisch tot gingivitis.

Paradontitis

Paradontitis is een bacteriële ontsteking van het tandvlees die de steunweefsels van de tanden ondermijnt (zie schema). Als ze niet wordt behandeld, leidt ze tot het verlies van de tanden. Veel wetenschappelijke gegevens wijzen erop dat diabetespatiënten twee tot drie keer meer kans hebben om de ernstigste vormen van paradontitis te ontwikkelen dan mensen zonder diabetes. Paradontitis ontwikkelt zich sneller en richt meer schade aan bij diabetespatiënten met een slecht gecontroleerd metabolisme.

Hoe voorkomt u problemen met de tanden?

Een stipte mond- en tandhygiëne is een absolute noodzaak. Dat betekent:

  • Poets de tanden na elke maaltijd
  • Reinig na het poetsen de spleetjes tussen de tanden met tandzijde, borsteltjes of een waterstraal
  • Gebruik mondwater maar overdrijf er niet mee, om de tandvleesflora niet uit evenwicht te brengen
  • Bezoek regelmatig de tandarts. Eenmaal per jaar is echt het minimum.