In de supermarkt

De boodschappen zijn een belangrijk moment voor uw voedingsevenwicht. Leer de juiste keuzes te maken voor een gezonde voeding!

Tips om valstrikken te vermijden

  • Doe uw boodschappen nadat u hebt gegeten. Met een volle maag zal de verleiding minder groot zijn. Als u hongerig naar de supermarkt gaat, zult u geneigd zijn om verkeerd of te veel te kopen.

  • Vermijd de drukte, kies de stille uren, zodat u rustig kunt kiezen.
  • Maak vooraf een boodschappenlijstje en vergeet het niet. En houd u eraan: dat is niet alleen beter voor uw voeding maar ook voor uw budget!
  • Leg geen voorraad aan (snacks, chocola, koekjes) voor het geval u onverwacht bezoek zou krijgen of voor de kinderen. Denk eerst aan uzelf!
  • Kies fruit en groente van het seizoen. Het is niet alleen beter maar ook goedkoper!
  • Diepgevroren of ingeblikte groene groente bevatten soms meer vitamines en mineralen dan verse die al enkele dagen in de bakken liggen. Ze zijn ook goedkoper. Goed om te onthouden!
  • Aarzel niet om grote hoeveelheden fruit en groente te kopen, zodat u de porties kunt vergroten.
  • Vis is altijd lekker en bevat minder vet dan vlees. U kunt hem vers, diepgevroren of ingeblikt (natuur) kopen. Maar mijd gepaneerde vis: tijdens het bakken slorpt hij heel veel vet op.

  • Kies mager vlees of wit vlees.
  • Koop boter eventueel in porties van 10 g. Dat is erg praktisch om de hoeveelheden die u gebruikt te kunnen afmeten. Ze zijn wat duurder, dus waarom geen grotere verpakking kopen en ze thuis in porties verdelen?

Fruit en groente van seizoen tot seizoen:

LenteAardbeien
ZomerPerziken, nectarines, melonen, pepers, tomaten en courgettes
HerfstPeren en druiven
WinterCitrusvruchten, kiwi’s, kolen, prei, wortelen en rapen
Het hele jaarappellen en bananen

Verwen uzelf één keer per week. De ene week misschien wat worst, de week daarna een portie chocola...

Hoe leest u een voedseletiket?

Het etiket kan een heleboel informatie bevatten. Het is niet altijd gemakkelijk te ontcijferen. En toch begint alles met het etiket: het is de identiteitskaart van het product en vormt een kostbare koopgids. Maar u moet het wel kunnen lezen...

Dit zijn de belangrijkste elementen waarop u moet letten:

  • De lijst van de ingrediënten Weet dat:
    • de fabrikanten verplicht zijn om alle bestanddelen van hun producten in dalende volgorde te vermelden
    • percentages niet verplicht zijn (behalve indien een ingrediënt als verkoopargument wordt gebruikt)
  • De vermelding “plantaardig vet” bovenaan de lijst is al genoeg om te weten dat het product vet is.

Voorbeeld van een etiket: Ingrediënten: Tarwebloem, plantaardige vetten, rietsuiker, emulgatoren, smaakstoffen, zout, vitamines, ...

  • Dit product bestaat grotendeels uit vetten en suikers.
  • De voedingssamenstelling
  • De houdbaarheidsdatum (“ten minste houdbaar tot”, “te gebruiken tot”) en de einddatum voor optimaal gebruik.

HET WETEN WAARD

Verse producten (zoals melk, water, boter) en champagne hebben geen lijst met ingrediënten.

Etiketten en samenstelling van het voedsel: nuttige informatie

De informatie over de voedingswaarde op het etiket is op Europees niveau gereglementeerd en geharmoniseerd. Ze vertelt u welke ingrediënten het product bevat, zijn gemiddelde voedingswaarde, zijn hoeveelheid calorieën en voedingstoffen. Leer de informatie te ontcijferen en te vergelijken, zodat u uw verbruik van calorieën, vetten, gluciden en suiker kunt beoordelen en controleren.

Welke voedingsstoffen en in welke hoeveelheden?

Hierna vindt u de definitie van de verschillende voedingsstoffen:

  • Proteïnen (eiwitten): Ze moeten ongeveer 15 % van uw dagelijkse hoeveelheid calorieën vertegenwoordigen (in de wetenschap dat een gemiddeld actieve volwassene ongeveer 2 200 tot 2 800 kcal per dag nodig heeft, is dat 300 kcal uit proteïnen).
  • Gluciden (suikers): Gluciden worden vaak in twee categorieën verdeeld: de enkelvoudige (snelle) suikers en de trage suikers, die men ook “zetmeel” noemt.
  • Lipiden: Dit zijn de vetten in het product. Wees voorzichtig met voedsel dat meer dan 10 % vetten op 100 g bevat. Kies producten met weinig vet en geef de voorkeur aan meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals omega-3). Verzadigde vetten, die in boter, room enzovoort voorkomen, zijn te mijden. Gehydrogeneerde vetten (ze worden op de lijst van ingrediënten vermeld) worden veel in de voedingindustrie gebruikt. Ze moeten minder dan 2 % van uw rantsoen vetten vertegenwoordigen.

  • Vezels: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels ligt tussen de 30 en de 45 g. Kijk op het etiket het gehalte aan voedselvezels na. Hoe meer, hoe beter!

  • Zout: Kies producten met een laag natriumgehalte. 0,4 g natrium komt overeen met 1 g zout. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 5 g zout. Dat is echt het maximum!
  • Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH): Vitamines, mineralen en sporenelementen worden vaak uitgedrukt in een percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dit zijn internationaal bepaalde waarden die overeenkomen met de gemiddelde behoeften van de bevolking. Ze geven u een idee van de minimale hoeveelheid vitamines die u nodig hebt, maar zijn niet aangepast aan uw geslacht of leeftijd.

WIST U HET?

Hoe "rijker" een gerecht is, hoe hoger zijn calorische waarde. Die waarde kan worden uitgedrukt in kcal of cal (kilocalorie = calorie) of in kJ (kilojoule) per 100 g product of per portie (bijvoorbeeld een kom graanvlokken, een koekje...).

Wegwijs in de houdbaarheidsdatums

Optimale gebruiksdatum

Vermeld op de verpakking "Te gebruiken tot" Tot deze datum behoudt het product al zijn voedingswaarde en zijn smaak en geur (de zogenaamde organoleptische kwaliteiten). Na deze datum is het product niet gevaarlijk, maar kunnen de smaak en geur minder zijn. Geldt voor: yoghurt, UHT melk, conserven...

Uiterste verbruiksdatum

Vermeld op de verpakking "Houdbaar tot"

Tot deze datum behoudt het product al zijn specifieke eigenschappen, op voorwaarde dat het op de juiste manier wordt bewaard. Na deze datum kan het product schadelijk zijn voor de gezondheid. U gooit het dan beter weg. Geldt voor: verse bereide gerechten, bereidingen op basis van room of eieren, zoals gebak...

TIPS

  • Controleer de samenstelling van bereide gerechten. Ze zijn vaak rijk aan slechte vetten.
  • Wees op uw hoede voor verborgen vetten en suikers. Men geeft ze vaak andere namen. Laat u niet om de tuin leiden! De volgende producten zijn bijvoorbeeld allemaal suikers: fructose en alle producten met een naam die op “ose" of "sol” eindigt (sorbitol, maltitol, xylitol), rijstzetmeel, maïszetmeel, aardappelmeel.
  • Pas ook op voor vermeldingen als “op basis van” of “met de smaak van”. Ze betekenen vaak dat er een heel klein beetje van het ingrediënt in voorkomt, net genoeg om de fabrikant het recht te geven om het te vermelden!

In de supermarkt

De boodschappen zijn een belangrijk moment voor uw voedingsevenwicht. Leer de juiste keuzes te maken voor een gezonde voeding!

Tips om valstrikken te vermijden

  • Doe uw boodschappen nadat u hebt gegeten. Met een volle maag zal de verleiding minder groot zijn. Als u hongerig naar de supermarkt gaat, zult u geneigd zijn om verkeerd of te veel te kopen.
  • Vermijd de drukte, kies de stille uren, zodat u rustig kunt kiezen.
  • Maak vooraf een boodschappenlijstje en vergeet het niet. En houd u eraan: dat is niet alleen beter voor uw voeding maar ook voor uw budget!
  • Leg geen voorraad aan (snacks, chocola, koekjes) voor het geval u onverwacht bezoek zou krijgen of voor de kinderen. Denk eerst aan uzelf!
  • Kies fruit en groente van het seizoen. Het is niet alleen beter maar ook goedkoper!
  • Diepgevroren of ingeblikte groene groente bevatten soms meer vitamines en mineralen dan verse die al enkele dagen in de bakken liggen. Ze zijn ook goedkoper. Goed om te onthouden!
  • Aarzel niet om grote hoeveelheden fruit en groente te kopen, zodat u de porties kunt vergroten.
  • Vis is altijd lekker en bevat minder vet dan vlees. U kunt hem vers, diepgevroren of ingeblikt (natuur) kopen. Maar mijd gepaneerde vis: tijdens het bakken slorpt hij heel veel vet op.
  • Kies mager vlees of wit vlees.
  • Koop boter eventueel in porties van 10 g. Dat is erg praktisch om de hoeveelheden die u gebruikt te kunnen afmeten. Ze zijn wat duurder, dus waarom geen grotere verpakking kopen en ze thuis in porties verdelen?

Fruit en groente van seizoen tot seizoen:

LenteAardbeien
ZomerPerziken, nectarines, melonen, pepers, tomaten en courgettes
HerfstPeren en druiven
WinterCitrusvruchten, kiwi’s, kolen, prei, wortelen en rapen
Het hele jaarAppellen en bananen

Verwen uzelf één keer per week. De ene week misschien wat worst, de week daarna een portie chocola...

Hoe leest u een voedseletiket?

Het etiket kan een heleboel informatie bevatten.

Het is niet altijd gemakkelijk te ontcijferen. En toch begint alles met het etiket: het is de identiteitskaart van het product en vormt een kostbare koopgids. Maar u moet het wel kunnen lezen...

Dit zijn de belangrijkste elementen waarop u moet letten:

  • De lijst van de ingrediënten, weet dat:
    • de fabrikanten verplicht zijn om alle bestanddelen van hun producten in dalende volgorde te vermelden
    • percentages niet verplicht zijn (behalve indien een ingrediënt als verkoopargument wordt gebruikt)
  • De vermelding "plantaardig vet" bovenaan de lijst is al genoeg om te weten dat het product vet is.

Voorbeeld van een etiket: Ingrediënten: Tarwebloem, plantaardige vetten, rietsuiker, emulgatoren, smaakstoffen, zout, vitamines, ...

  • Dit product bestaat grotendeels uit vetten en suikers.
  • De voedingssamenstelling
  • De houdbaarheidsdatum ("ten minste houdbaar tot", "te gebruiken tot") en de einddatum voor optimaal gebruik .

HET WETEN WAARD

Verse producten (zoals melk, water, boter) en champagne hebben geen lijst met ingrediënten.

Light producten onder de loep

De voedingsindustrie brengt al verscheidene jaren "light" producten op de markt en bedenkt er steeds meer van. Maar wat is het verschil voor de voeding tussen light en gewone producten? Wat zijn de verschillende soorten light producten? En vooral, hebt u ze echt nodig?

Producten met minder vet (voorbeeld: 0 % vet)

  • Ze kunnen nuttig zijn voor mensen met diabetes, omdat ze het mogelijk maken de hoeveelheid opgenomen vetten en calorieën te beperken. Interessant als u gewicht wilt verliezen!
  • We vinden vandaag magere of halfvolle melk, yoghurt en verse zuivelproducten met 0 % vet... Ze zijn allemaal interessant. Op voorwaarde dat u er niet meer van eet dan van een gewoon product. Een kleine portie van het normale product is beter dan een grote portie van het lichte...!

Wat is een product met "gering gehalte vetstoffen"? Het bevat minder dan 3 g vet per 100 g (of 1,5 g per 100 ml).   Wat is een product zonder vet? Het bevat niet meer dan 0,5 g vet per 100 g of 100 ml.   Wat zit er in uw potje yoghurt?

Lipiden

  • Gewone yoghurt bevat zelden meer dan 1,5 g lipiden per 100 g product (1,5 % vet).
  • Yoghurt met 0% vet bevat geen lipiden, maar kan wel meer gesuikerd zijn (gearomatiseerde magere yoghurt: 9,4 g/100 ml gluciden, gearomatiseerde gewone yoghurt: 14 g/100 ml gluciden)!

Suiker

  • Yoghurt met 0% vet kan gezoet zijn met aspartaam of met suiker. Dat heeft een invloed op het caloriegehalte. Kijk op het etiket goed naar de “energiewaarde” van het product.

Calcium

  • Sommige soorten yoghurt met 0 % vet bevatten erg weinig calcium, wat echt jammer is. Controleer het op het etiket.
  • Yoghurt van soja is niet altijd met calcium verrijkt.

Proteïnen

  • Gewone of lichte yoghurt bevat iets meer dan 4 g proteïnen.

 

HET WETEN WAARD

Lichte olie bestaat niet. Alle soorten olie bevatten evenveel calorieën en bestaan uit 100 % vetten, ook olijfolie! Maar u vindt wel lichte vinaigrettes, die minder olie bevatten.

  • Lichte smeersels (boter of margarine) Ze zijn goed voor de gezondheid, want ze bevatten slechts 25 tot 41 % vet, dat vaak van plantaardige herkomst is. Er zit wel wat meer suiker in (0,3 g gluciden/100 g meer voor light margarine en 0,6 g/100 g voor boter).
  • Lichte mayonaise Hij bevat gemiddeld 40 % plantaardige olie en 400 kcal/100 g, dus bijna de helft minder dan gewone mayonaise. Meestal is hij van zonnebloemolie gemaakt, maar hij bevat meer suiker dan traditionele mayonaise.

Smaakmakers: richtpunten

  • Gewone vinaigrette bevat minstens 75 % olie (ten minste 680 kcal/100 g)
  • Vinaigrettesaus bevat 50 tot 75 % olie (450 tot 680 kcal/100 g)
  • Lichte vinaigrette bevat 25 tot 50 % olie (225 tot 450 kcal/100 g)
  • Vinaigrette met verlaagd lipidegehalte bevat 25 tot 37,5 % (225 tot 340 kcal/100 g) en hoort daarmee thuis in de categorie van de dieetproducten.

HET WETEN WAARD

Hoe vochtiger een product is, hoe minder vetten het in verhouding bevat. Een voorbeeld: 100 g platte kaas met 40 % vet bevat minder vetten dan 100 g gruyère met 40 % vet.

  • Lichte kaas Er bestaan vandaag lichte varianten van de meeste soorten verse kaas en smeerkaas van gruyère. U moet weten dat het vetgehalte altijd uitgedrukt wordt op de hoeveelheid droge stof, terwijl het watergehalte sterk van de ene kaas tot de andere kan verschillen. Als de hoeveelheid calorieën per 100 gram niet op het etiket vermeld is, kunt u ze dus moeilijk zelf berekenen. Gelukkig vermelden bijna alle soorten lichte kaas de calorieën op hun verpakking. Volgens de reglementering mag lichte kaas 20 tot 30 % vet bevatten. Afhankelijk van het watergehalte ligt de hoeveelheid calorieën meestal tussen 140 en 300 kcal/100 g. Kaas die minder dan 20 % vet bevat, is “magere” kaas en heeft minder smaak.

TIP

Kijk liever naar de hoeveelheid calorieën dan naar de droge stof of de vetten… die vaak tot vergissingen leiden.

  • Andere lichte producten Andere producten met minder vet zijn weinig of helemaal niet interessant. Denk aan chips, pinda's, koekjes...
    • 100 gram chips leveren u gemiddeld 550 tot 600 kcal, 30 tot 35 gram vetten en 50 gram gluciden.
    • 100 gram lichte chips bevatten 10 % minder vet, dus 24 tot 28 g. Maar hun caloriegehalte blijft hoog: ongeveer 500 kcal.
  • Met andere woorden, er bestaat weinig verschil tussen lichte en gewone chips. De hoeveelheid calorieën is min of meer gelijk. Ze kan zelfs hoger zijn, omdat we geneigd zijn om meer chips te eten – ze zijn toch licht! Dat is natuurlijk een denkfout en een valstrik om te mijden.

Producten met minder suiker

Producten met minder suiker, die krachtige zoetstoffen bevatten, vooral drank (frisdrank, light ijsthee), zijn interessant voor diabetespatiënten. Ze bevatten namelijk helemaal geen suiker en erg weinig calorieën. Ze zijn dus beter dan “vruchtensap zonder toegevoegde suiker”, dat alle suiker van het fruit bevat.

Krachtige zoetstoffen

Ze zijn ongevaarlijk, zelfs voor kinderen vanaf 3 jaar – dat geldt ook voor aspartaam. De toelaatbare dagelijkse dosis (bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie) bedraagt 40 mg/kg/dag, dus 2,8 g per dag voor een volwassene van 70 kg.

Polyolen

(sorbitol E420, maltitol E965, xylitol E967) Hun caloriegehalte is gelijk aan of iets lager dan dat van suiker. Hun voordeel? Ze doen de glykemie heel langzaam stijgen en zijn dus aanbevolen voor mensen met diabetes. Waar vindt u ze? In kauwgom, snoep, ijsjes, koekjes...

Hoe gebruikt u zoetstof?

  • In koffie of bereidingen geeft ze een sterke zoete smaak, zonder het lichaam suiker te leveren.
  • U kunt ze ook in gebak gebruiken. Er bestaat aspartaam dat bestand is tegen bakken en dat u dus in plaats van suiker kunt gebruiken. Kijk goed op het etiket van het product of het geschikt is om mee te koken.

Let op voor bedrieglijke vermeldingen

  • Laat u niet in de luren leggen voor vermeldingen als “zuiver vruchtensap” of “vruchtensap zonder toegevoegde suiker”, “lichte siroop” of “vruchtendrank met minder toevoeging van suiker”! Al die producten bevatten wel degelijk suiker! De fabrikanten beperken alleen de hoeveelheid die ze toevoegen, afhankelijk van de toepasselijke reglementering.
  • “Suikervrij” betekent dat aan het product geen sacharose toegevoegd is, niet dat het geen gluciden bevat.
  • “Gezoet met aspartaam” betekent niet dat het product geen suiker of andere gluciden bevat.
  • “Light” is gewoon een reclameterm die geen enkele garantie geeft over de samenstelling van het product.   Andere producten met minder suiker, zoals chocola, zijn niet echt interessant… omdat ze meer vet bevatten! Tot besluit Lees de lijst van de ingrediënten op het etiket aandachtig!

Wegwijs in de houdbaarheidsdatums

Optimale gebruiksdatum Vermeld op de verpakking "Te gebruiken tot" Tot deze datum behoudt het product al zijn voedingswaarde en zijn smaak en geur (de zogenaamde organoleptische kwaliteiten). Na deze datum is het product niet gevaarlijk, maar kunnen de smaak en geur minder zijn. Geldt voor: yoghurt, UHT melk, conserven...

Uiterste verbruiksdatum Vermeld op de verpakking "Houdbaar tot" Tot deze datum behoudt het product al zijn specifieke eigenschappen, op voorwaarde dat het op de juiste manier wordt bewaard. Na deze datum kan het product schadelijk zijn voor de gezondheid. U gooit het dan beter weg. Geldt voor: verse bereide gerechten, bereidingen op basis van room of eieren, zoals gebak...

TIPS

  • Controleer de samenstelling van bereide gerechten. Ze zijn vaak rijk aan slechte vetten.
  • Wees op uw hoede voor verborgen vetten en suikers. Men geeft ze vaak andere namen. Laat u niet om de tuin leiden! De volgende producten zijn bijvoorbeeld allemaal suikers: fructose en alle producten met een naam die op "ose" of "sol" eindigt (sorbitol, maltitol, xylitol), rijstzetmeel, maïszetmeel, aardappelmeel.
  • Pas ook op voor vermeldingen als "op basis van" of "met de smaak van". Ze betekenen vaak dat er een heel klein beetje van het ingrediënt in voorkomt, net genoeg om de fabrikant het recht te geven om het te vermelden!

Light producten onder de loep

De voedingsindustrie brengt al verscheidene jaren "light" producten op de markt en bedenkt er steeds meer van. Maar wat is het verschil voor de voeding tussen light en gewone producten? Wat zijn de verschillende soorten light producten? En vooral, hebt u ze echt nodig?

Producten met minder vet (voorbeeld: 0 % vet)

  • Ze kunnen nuttig zijn voor mensen met diabetes, omdat ze het mogelijk maken de hoeveelheid opgenomen vetten en calorieën te beperken. Interessant als u gewicht wilt verliezen!
  • We vinden vandaag magere of halfvolle melk, yoghurt en verse zuivelproducten met 0 % vet... Ze zijn allemaal interessant. Op voorwaarde dat u er niet meer van eet dan van een gewoon product. Een kleine portie van het normale product is beter dan een grote portie van het lichte...!

Wat is een product met "gering gehalte vetstoffen"?

Het bevat minder dan 3 g vet per 100 g (of 1,5 g per 100 ml).   Wat is een product zonder vet?

Het bevat niet meer dan 0,5 g vet per 100 g of 100 ml.  

Wat zit er in uw potje yoghurt?

Lipiden

Gewone yoghurt bevat zelden meer dan 1,5 g lipiden per 100 g product (1,5 % vet).

Yoghurt met 0% vet bevat geen lipiden, maar kan wel meer gesuikerd zijn (gearomatiseerde magere yoghurt: 9,4 g/100 ml gluciden, gearomatiseerde gewone yoghurt: 14 g/100 ml gluciden)!

Suiker

Yoghurt met 0% vet kan gezoet zijn met aspartaam of met suiker. Dat heeft een invloed op het caloriegehalte. Kijk op het etiket goed naar de "energiewaarde" van het product.

Calcium

Sommige soorten yoghurt met 0 % vet bevatten erg weinig calcium, wat echt jammer is. Controleer het op het etiket.

Yoghurt van soja is niet altijd met calcium verrijkt.

Proteïnen Gewone of lichte yoghurt bevat iets meer dan 4 g proteïnen.  

HET WETEN WAARD

Lichte olie bestaat niet. Alle soorten olie bevatten evenveel calorieën en bestaan uit 100 % vetten, ook olijfolie! Maar u vindt wel lichte vinaigrettes, die minder olie bevatten.

  • Lichte smeersels (boter of margarine) Ze zijn goed voor de gezondheid, want ze bevatten slechts 25 tot 41 % vet, dat vaak van plantaardige herkomst is. Er zit wel wat meer suiker in (0,3 g gluciden/100 g meer voor light margarine en 0,6 g/100 g voor boter).

  • Lichte mayonaise Hij bevat gemiddeld 40 % plantaardige olie en 400 kcal/100 g, dus bijna de helft minder dan gewone mayonaise. Meestal is hij van zonnebloemolie gemaakt, maar hij bevat meer suiker dan traditionele mayonaise.

Smaakmakers: richtpunten

  • Gewone vinaigrette bevat minstens 75 % olie (ten minste 680 kcal/100 g)
  • Vinaigrettesaus bevat 50 tot 75 % olie (450 tot 680 kcal/100 g)
  • Lichte vinaigrette bevat 25 tot 50 % olie (225 tot 450 kcal/100 g)
  • Vinaigrette met verlaagd lipidegehalte bevat 25 tot 37,5 % (225 tot 340 kcal/100 g) en hoort daarmee thuis in de categorie van de dieetproducten.

HET WETEN WAARD

Hoe vochtiger een product is, hoe minder vetten het in verhouding bevat. Een voorbeeld: 100 g platte kaas met 40 % vet bevat minder vetten dan 100 g gruyère met 40 % vet.

Lichte kaas Er bestaan vandaag lichte varianten van de meeste soorten verse kaas en smeerkaas van gruyère. U moet weten dat het vetgehalte altijd uitgedrukt wordt op de hoeveelheid droge stof, terwijl het watergehalte sterk van de ene kaas tot de andere kan verschillen. Als de hoeveelheid calorieën per 100 gram niet op het etiket vermeld is, kunt u ze dus moeilijk zelf berekenen. Gelukkig vermelden bijna alle soorten lichte kaas de calorieën op hun verpakking. Volgens de reglementering mag lichte kaas 20 tot 30 % vet bevatten. Afhankelijk van het watergehalte ligt de hoeveelheid calorieën meestal tussen 140 en 300 kcal/100 g. Kaas die minder dan 20 % vet bevat, is "magere" kaas en heeft minder smaak.

TIP

Kijk liever naar de hoeveelheid calorieën dan naar de droge stof of de vetten… die vaak tot vergissingen leiden.

  • Andere lichte producten Andere producten met minder vet zijn weinig of helemaal niet interessant. Denk aan chips, pinda's, koekjes...
    • 100 gram chips leveren u gemiddeld 550 tot 600 kcal, 30 tot 35 gram vetten en 50 gram gluciden.
    • 100 gram lichte chips bevatten 10 % minder vet, dus 24 tot 28 g. Maar hun caloriegehalte blijft hoog: ongeveer 500 kcal. Met andere woorden, er bestaat weinig verschil tussen lichte en gewone chips. De hoeveelheid calorieën is min of meer gelijk. Ze kan zelfs hoger zijn, omdat we geneigd zijn om meer chips te eten – ze zijn toch licht! Dat is natuurlijk een denkfout en een valstrik om te mijden.

Producten met minder suiker

Producten met minder suiker, die krachtige zoetstoffen bevatten, vooral drank (frisdrank, light ijsthee), zijn interessant voor diabetespatiënten. Ze bevatten namelijk helemaal geen suiker en erg weinig calorieën. Ze zijn dus beter dan "vruchtensap zonder toegevoegde suiker", dat alle suiker van het fruit bevat.

Krachtige zoetstoffen

Ze zijn ongevaarlijk, zelfs voor kinderen vanaf 3 jaar – dat geldt ook voor aspartaam. De toelaatbare dagelijkse dosis (bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie) bedraagt 40 mg/kg/dag, dus 2,8 g per dag voor een volwassene van 70 kg.

gerelateerd